Komanda logistike

Bilateralni razgovori sa Oružanim snagama R. Austrije o logističkom informacionom sistemu

25.3.2013

U periodu od 06. do 08. marta 2013. godine u Beču je realizovana studijska logistička posjeta Oružanim snagama Republike Austrije od strane delagacije MO i OS BiH na temu “LOGISTIČKI INFORMACIONI SISTEM”.

Delegacija je predvođena brigadirom Mladenom Marinkovićem, zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za nabavku i logistiku, sa članovima delegacije: puk. Ernes Heleg (KL/KP OS BiH) i maj. Elvedin Mulagić (J4 ZŠ OS BiH).

Tokom trodnevnih aktivnosti, domaćin posjete brigadni general Gudio Rossbory (načelnik Odjela za upravljanje logističkim podacima u OS R. Austrije) i njegovi saradnici iz Zajedničke komande za podršku i Komande za logistiku prezentovali su osnove logističkog informacionog sistema OS Austrije. Od strane stručnih lica OS Austrije izložen je koncept i sistem funkcionisanja informaciong sistema, njegova praktična upotreba, te njegova povezanost sa drugim informacionim sistemima (personalni, finansijski i dr.) i NATO informacionim sistemima (LOGFAS, COMMIT i dr.). Kroz stručne razgovore i diskusije elaborirane su tehničke krakterisitke ovog sistema i mogućnost aplikacije istog u Oružanim snagama Bosne i Herecegovine.

Delegacija MO i OS BiH upoznala je domaćine posjete sa planovima MO BiH za uspostavu Logističkog informacionog sistema u MO i OS BiH. Uspostavom Logističkog informacionog sistema (LIS) u MO i OS BiH bila bi izvršena integracija funkcija snabdijevanja (nabavke), održavanja, usluga i transporta u jedinstven sistem i jedinstvenu bazu podataka.

Logistički informacioni sistem omogućio bi razmjenu važnih podataka i informacija u stvarnom vremenu, kao i povezivanje integrisanog sistema snabdijevanja, održavanja i transporta sa logističkim zahtjevima jedinica, kako na lokacijama razmještaja jedinica tako i u zoni izvođenja operacija. Povezivanja ovog sistema sa sistemom za kodifikaciju MS u MO i OS BiH pospješio bi u mnogome funkcionisanje sistema upravljanja snabdijevanjem, odnosno sistema nabavki MS. Zasnivanjem logističke podrške na informacionim tehnologijama doprinjelo bi smanjenju vremena odgovora na logističke zahtjeve, a komandantima i logističarima bi omogućilo da imaju realnu sliku stanja zaliha i mogućih potreba za MS.

info: KL