4. Pješadijska brigada

Posjeta bivših pripadnika Škole rezervnih oficira pješadije (ŠROP) Bileća

23.6.2014

Bivši pripadnici Škole rezervnih oficira pješadije (ŠROP) Bileća su od 20. do 22.06.2014. godine, posjetili kasarnu „Bilećki borci“ Bileća.

Oko 300 bivših pripadnika Škole rezervnih oficira pješadije (ŠROP) Bileća obišli su kasarnu u kojoj su služili vojni rok i evocirali uspomene. Među posjetiocima su bili bivši pripadnici ŠROP-a iz BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Goste je u ime Komande 2. pješadijskog bataljona pozdravio pukovnik Dušan Lužaić, a u ime općine Bileća predsjednik Skupštine općine Bileća Jovo Papić. Poslije okupljanja u kino sali i obilaska kasarne „Bilećki borci“ Bileća u vojničkom restoranu je priređen ručak gdje se na meniju našao poznati vojnički pasulj.

Ova posjeta je imala i humanitarni karakter. Naime, bivši pripadnici Škole rezervnih oficira pješadije su udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Vedar osmijeh“ iz Bileće uručili pomoć u iznosu od 1.670 eura. Pripadnici udruženja ŠROP-a iz Slovenije su donirali pripadniku 2. pješadijskog bataljona starijem vodniku Davoru Hržiću pomoć od 1.015 eura za obnovu porodnične kuće koja je stradala u nedavnim poplavama na području općine Bijeljina.

Udruženja iz svih bivših Jugoslovenskih republika su uručili zahvalnice kasarni „Bilećki borci“ Bileća, komandantu bataljona, pukovniku Dušanu Lužaiću te kapetanima Vladimiru Vujoviću, Mirku Masleši i Stevanu Miloviću za višegodišnju uspješnu saradnju sa navedenim organizacijama. Predstavnici udruženja ŠROP-a iz Srbije su takođe poklonili i sredstvo za košenje kruga kasarne (trimer), koja je po riječima predsjednika udruženja iz navedene zemlje gospodina Dragana Vulovića jedna od najuređenijih koje je posjetio.

Druženje se nastavilo defileom kroz grad posle koga je uslijedila posjeta sajmu „Bilećkih proizvoda i stvaralaštva“ u organizaciji općine Bileća te prigodan kulturno-umjetnički program.

Info 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH