4. Pješadijska brigada

Obuka iz protivpožarne zaštite u kasarni „Ante Bruno Bušić“ Livno

25.6.2014

Shodno realizaciji planirane obuke na temu „Protivpožarna zaštita“, u kasarni „Ante Bruno Bušić“ u Livnu 24. i 25.06.2014. godine, u saradnji sa Brigadom zračnih snaga i protivzračne odbrane, lokalnim vatrogasnim društvom iz Livna i jedinicom za podršku MUP-a Kantona 10, izvedena je obuka pripadnika 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade.

Cilj obuke je bio podizanje obučenosti pripadnika bataljona u rukovanju PP aparatima, kao i u sprječavanju i lokalizovanju požara.

Kroz teoretski i praktični dio obuke pripadnicima bataljona su prezentirane sljedeće teme:

- Postupci i procedure u gašenju šumskih požara u koordinaciji sa zračnim snagama

- Osnova gorenja, nastanak i klasifikacija požara 

- Osnovne metode gašenja požara

- PP aparati, odjela, namjena i primjena istih

- Pokazivanje opreme za gašenje požara otvorenog prostora sa i bez navalnog vozila

Izvođači obuke su bili profesionalni vatrogasci, policajci i pripadnik Brigade zračnih snaga,  koji su svoje  višegodišnje iskustvo prezentirali na veoma kvalitetan, ali ujedno i jednostavan način. Obuci je prisustvovalo svo raspoloživo ljudstvo bataljona.

Obuku pripadnika bataljona su, također, upotpunili i pripadnici Sanitetskog tima 4.blp/Komande logistike, koji su realizovali obuku na temu pružanja prve pomoći”.

Osim veoma korisne i kvalitetne obuke, dolazak loklanog vatrogasnog društva iz Livna i pripadnika jedinice za podršku MUP-a Kantona 10 u kasarnu „Ante Bruno Bušić“,  se iskoristio za nastavak dobre saradnje pripadnika Oružanih snaga BiH sa civilnim strukturama Livna i Kantona 10, što je i jedan od glavnih zadataka u Misiji 1.pb/ 4.pbr.

Info-4.pbr

Postani pripadnik OS BiH