4. Pješadijska brigada

Uspješno realizovana zajednička vojna obuka sa pripadnicima EUFOR-a u Livnu

12.9.2014

Pripadnici 1/1, deklarisane čete 1.pješadijskog bataljona, 4. pješadijske brigade OS BiH, na lokalnom poligonu obuke (LPO) Livno i lokaciji kasarne „Ante Bruno Bušić“ u Livnu, od 09. - 12.09.2014. godine, uspješno su realizovali zajedničku vojnu vježbu sa pripadnicima Turskog kontingenta EUFOR-a.

Obuka je otpočela uvodnim brifingom od strane pripadnika EUFOR-a te se nakon definisanja scenarija pristupilo terenskom prikazu vježbe.

Kroz radne tačke: kordoni i operacije pretresa, pretraga područja, operacije kontrola masa, uspostava check pointa, pripadnici 1. pješadijskog bataljona su tokom realizacije vježbe pokazali visok nivo obučenosti. 

Na zajedničkoj vojnoj vježbi učestvovalo je 35 pripadnika turskog kontigenta EUFOR-a.

Pored tima iz ZŠ OS BiH koji je predvodio brigadir Branko Rašeta, vježbi je sa svojim timom prisustvovao i komandant Multinacionalnog bataljona  EUFOR-a, pukovnik Manfred Sheucher, koji je istaknuo da ovakve vrste vježbi imaju za cilj unaprijeđenjе regionalne stabilnosti te jačanje međusobnog povjerenja.    

Cilj vježbe je da se praktično primjene naučene lekcije i razmjeni taktičko iskustvo te načini reagovanja u pojedinim situacijama.

Komandant 1. pb, pukovnik Dinko Ivković, obuku je ocijenio uspješnom i naglasio kako ovakvu tradiciju zajedničkih obuka i usavršavanja treba nastaviti i u budućnosti.

Info-4.pbr

Postani pripadnik OS BiH