4. Pješadijska brigada

Zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za obuku posjetio 4.pbr

15.9.2014

Komandu 4. pješadijske brigade razmještenu u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini, 15.09.2014. godine, posjetio je zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za obuku, brigadir Hakan Soner Aplak sa saradnicima.

Na komandnom mjestu brigade, brigadira Aplaka je prihvatio komandant brigade, brigadni general Tomo Kolenda sa štabom brigade i pridruženim savjetodavnim timom EUFOR-a (EAT), koji se nalazi u komandi brigade.

Nakon generalovih riječi dobrodošlice, major Damir Ćavar je putem informativnog brifinga upoznao goste sa organizacijsko formacijskom strukturom brigade, razmještajem, trenutnim aktivnostima brigade, težišnim zadaćama koje se nalaze pred komandom i jedinicama brigade u narednom periodu, te doprinosu pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a (EAT) u svakodnevnom životu i radu komandi i jedinica brigade.

Nakon informativnog brifinga o 4. pbr, šef pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a (EAT), pukovnik Ayhan Baklacioglu, kroz informativni brifing, goste je upoznao sa trenutnim aktivnostima savjetodavnog tima EUFOR-a, koji se nalazi u komandi 4.pbr te planovima za naredni period.

Brigadir Aplak se je u svom obraćanju posebno interesovao za segment obuke brigade, zahtjevima brigade prema EUFOR-u po pitanju zajedničke obuke pripadnika 4. pbr i EUFOR-a, te koji su to prioriteti zajedničkog obučavanja jedinica EUFOR-a i 4. pbr za naredni period.

General Kolenda se zahvalio brigadiru Aplaku na dosadašnjoj podršci jedinica EUFOR-a jedinicama OS BiH, te izrazio težište zajedničkog obučavanja u narednom periodu u segmentima pomoći civilnim strukturama i operacijama podrške miru (PSO)

Nakon brifinga, gosti su u pratnji domaćina izvršili obilazak lokacijeBožan Šimović” nakon čega su završili posjetu 4. pbr.

Info 4.pbr       


Postani pripadnik OS BiH