4. Pješadijska brigada

Uspješno završeno SEL -1 ocjenjivanje deklarisane čete 1. pb/4. pbr OS BiH

21.10.2014

Pripadnici deklarisane čete 1. pb/4. pbr su od 13.10 do 17.10.2014. godine na poligonu Manjača uspješno prošli prvu stepenicu ocjenjivanja dostignutih standarda po konceptu operativne sposobnosti SEL-1 (Self Evaluation Level 1).

Ova četa iz sastava 4. pješadijske brigade OS BiH, deklarisana je po konceptu operativnih sposobnosti (OCC – Operation Capability Concept).  

SEL-1 je prva stepenica u ciklusu koji traje nekoliko godina. Obaveza svih zemalja koje apliciraju za članstvo u NATO je da prođu kroz taj ciklus, odnosno imaju jedinicu spremnu za provođenje NATO vođenih operacija.

Na realizaciji vježbe, osim komadanta 4. pbr OS BiH, brigadnog generala Tome Kolende, prisustvovai su komadant Komande za obuku i doktrinu, brigadir Ilija Petrović i zamjenik komadanta Operativne komande za operacije, brigadir Mirsad Ahmić.

Kroz proces obuke deklarisana četa 1. pb/4. pbr OS BiH ulaže velike napore na dostizanju zahtjevnih standarda svojih pripadnika za operativnu sposobnost kroz brojne vježbe, redovne i vanredne zadaće, bojeva gađanje, zajedničke vježbe sa pripadnicima EUFOR-a. Težište obuke, kao i samog ocjenjivanja je bilo na temama koje su vezane za provođenje mirovnih operacija, kao što su: uspostava i osiguranje baze, uspostava kontrolnih tačaka, ophodnja u zoni operacija, transport i pratnja konvoja, procedure sa neeksplodiranim ubojitim sredstvima i kontrola masa.

Pripadnici deklarisane čete, pokazali su visok nivo obučenosti i profesionalnosti, kao i spremnost da izvrše sve postavljene zadaće.

Info- 4. pbr

9 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH