4. Pješadijska brigada

Zajednička obuka Izviđačke čete 4.pbr i pripadnika EUFOR-a

24.10.2014

Pripadnici Izviđačke čete 4.pbr na LPO „Vrtače“ – Grebak uspješno su realizovali plansku zajedničku vojnu obuku sa pripadnicima MNB EUFOR-a u vremenu od 20. do 23.10.2014.godine.

U sklopu obuke Izviđačke čete realizovane su sljedeće teme: osnove patroliranja, izviđanja bliskih meta, osmatračnice, prva pomoć, minsko djelovanje-izvlačenje iz vozila u minskom polju.

Kao kruna obuke, realizovana je noćna vježba izviđanja „Podmukla lasica“.     

Zajedničku obuku Izviđačkog voda 4.pbr i pripadnika EUFOR-a na LPO „Vrtače“ – Grebak, posjetio je komandant 4.pbr brigadni general Tomo Kolenda dana 22.10.2014. godine. Pored generala Kolende posjeti zajedničke obuke prisustvovali su pukovnik Samir Nukić iz Zajedničkog štaba OS BiH, Savjetodavni tim turskog kontigenta EUFOR-a stacioniranog u Čapljini i LOT tim slovačkog kontigenta EUFOR-a stacioniranog u Višegradu.

Nosioci ove obuke su bili pripadnici engleskog kontigenta EUFOR-a koji su stacionirani u kampu Butmir, dok su pripadnici austrijskog kontigenta EUFOR-a obučavali pripadnike iz oblasti medicinske evakuacije izviđača.

Cilj ove obuke je bio osposobljavanje pojedinaca i jedinica iz okvira izviđačkih operacija. Obuka se realizovala u relističnim uslovima i pružila je mogućnost razmjene iskustva između jedinica učesnika i obuke.

Pored posjete obuke izviđača, brigadni general Tomo Kolenda obišao je i novo lokalkno područje za obuku „Vrtače“ – Grebak.

Info-4.pbr

6 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH