4. Pješadijska brigada

Učenici osnovnih škola Hercegovine posjetili kasarnu „Božan Šimović“ Čapljina

20.11.2014

U organizaciji Komande 4. pješadijske brigade i 4. logističkog bataljona/KL, a u povodu obilježavanja 9. godišnjice formiranja OS BiH, u kasarni „Božan Šimović“ Čapljina 19. novembra 2014. održan je Dan otvorenih vrata.

Oko 250 učenika, nastavnika i direktora OŠ „Kočerin“ - Široki Brijeg, OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ – Ljubuški, OŠ „Vladimir Pavlović“ – Čapljina (područna škola Trebižet), Osnovne škole Stolac, Prve osnovne škole Stolac, osnovne škole „Sveti Sava“ iz Ljubinja i lokalni mediji, imali su priliku upoznati se sa životom i radom pripadnika OS BiH u kasarni “Božan Šimović”, te pogledati dio naoružanja i opreme koje se koriste u OS BiH.

Druženje sa učenicima osnovnih škola je započeto u kino sali gdje smo naše goste pored riječi dobrodošlice, putem kratkog informativnog brifinga upoznali sa 4. pbr i jedinicama razmještenim na lokaciji Čapljina. Posebnu pažnju učenika privukli su video spotovi o 4. pbr putem kojih smo ih upoznali o dosadašnjim dostignućima i uspjesima komande i jedinica brigade. Ova prilika je iskorištena i za realizaciju časa obuke za učenike i nastavnike na kojem su upoznati sa svim vrstama protiv pješadijskih mina, kao i način na koji demineri OS BiH iste pronalaze na prostorima cijele Bosne i Hercegovine.

Druženje u kino sali je završeno pozdravnim riječima komandanta brigade, brigadnog generala Tome Kolende, koji im je još jedanput zaželio dobrodošlicu, te im zaželio da se ugodno osjećaju u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

U sklopu boravka u kasarni „Božan Šimović“, učenici su imali priliku da se upoznaju sa svim vrstama naoružanja i opreme sa kojima raspolažu pripadnici OS BiH u Čapljini, zatim sa smještajnim i učioničkim kapacitetima, mini centrom za učenje engleskog jezika, auto parkom, radioničkim kapacitetima, kuhinjom, te prezentacijom redovnog života i rada pripadnika OS BiH i načinom rukovanja i održavanja materijalno tehničkih sredstava u OS BiH.

Najviše pažnje učenicima i nastavnicima su privukli pripadnici izviđačke čete i odjeljenja prega (pasa) deminerske čete prilikom realizacije situacijske vježbe uz upotrebu manevarske municije i pronalaženje protiv pješadijskih mina u minskom polju. 

Pripadnici OS BiH iz Čapljine su iskoristili ovaj boravak učenika da na najdostojanstveniji način predstave OS BiH  i prošire saradnju sa lokalnim stanovništvom Hercegovine.

Nakon obilaska taktičko tehničkog zbora, u vojničkom restoranu je organizovan ručak za goste, uz tradicionalni vojnički grah.

Info 4.pbr

 

5 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH