4. Pješadijska brigada

Obilježen Dan OS BiH“ u kasarni „Ante Bruno Bušić“ Livno

1.12.2014

U povodu 1. decembra, Dana OS BiH, 27.11.2014. godine organizovan je „Dan otvorenih vrata“ za lokalnu zajednicu u kasarni „Ante Bruno Bušić“ u Livnu.

Gosti „Dana otvorenih vrata“ bili su učenici osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Livna. Učenicima je približen i prikazan svakodnevni život i rad na ovoj lokaciji. Nakon obilaska kruga kasarne i tenkova, djeca su imala priliku obići urede, vojnu kapelicu, učionicu u kojoj se odvija nastava i predavanje.

Poseban doživljaj za djecu je bila prezentacija pješadijskog naoružanja. Izvedena je kratka demonstracija pružanja prve pomoći i evakuacija unesrećenih, kao i prezentacija izgleda minsko eksplozivnih sredstava uz napomenu da ako u prirodi vide nešto slično ni slučajno ne diraju nego da pozovu i obavijeste nadležne institucije.

Osim druženja i upoznavanja sa različitim sadržajima vojničkog života ovo je bila prilika da se na najbolji način ostvari saradnja OS BiH prema lokalnoj zajednici u smislu transparentnosti OS BiH prema javnosti i lokalnoj zajednici.

Svečanim postrojavanjem pripadnika 1. bataljona, 4. pješadijske brigade OS BiH u kasarni „Ante Bruno Bušić“ u Livnu, 28.11.2014. godine, završeno je obilježavanje Dan OS BiH na nivou 1.pb/4.pbr.

Tom prilikom zastavnik Stanko Šimunac je pred strojem pročitao pohvaljene pripadnike 1. pb, nakon čega se stroju obratio pukovnik Dinko Ivković. U govoru, pukovnik Ivković je istakao svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima i standardima ove jedinice i kratko se dotaknuo historijskih činjenica nastanka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i svim pripadnicima 1. pb čestitao Dan OS BiH.

Nakon govora pukovnik je pozvao sve prisutne na trpezu i nastavak druženja.

Info- 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH