4. Pješadijska brigada

Izvedena metodsko-pokazna vježba „Uzbunjivanje voda za elementarne nepogode“ i praktična vježba „Evakuacija i spašavanje u zimskim uslovima“

30.1.2015

Težište aktivnosti 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH u I kvartalu ove godine bilo je realizacija metodsko-pokazne vježbe „Uzbunjivanje voda za elementarne nepogode“ i praktična vježba „Evakuacija i spašavanje u zimskim uslovima“. 3. pješadijski bataljon je izveo vježbe sa vodom za elementarne nepogode, koje su realizovane u kasarni „Kosova“ Ustikolina, 28.01.2015. godine

Izvedene vježbe dale su realnu sliku spremnosti snaga i sredstava 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BH po SOP-u uzbunjivanja jedinice za elementarne nepogode, te aktivnosti i mjere koje jedinica preduzima prilikom stavljanja voda za elementarne nepogode u pripravnost. Također, vježbe su pokazale tehnike i procedure spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima.

Učesnici vježbe su pokazali visok stepen spremnosti i obučenosti prilikom realizacije dobijenih zadataka, a stečena iskustva na ovoj vježbi će se koristiti u narednom periodu pri planiranju i realizaciji zadataka koji očekuju ovu jedinicu.

Izvođenje vježbe pratili su načelnik Štaba 4. pbr, brigadir Nihad Klinac, sa štabom brigade i komandantima bataljona, EAT timom EUFOR-a, načelnici općina Foča - Ustikolina i Goražde, ministri u Vladi BPK-a, predstavnici Vatrogasne jedinice općine Goražde, Jedinice za podršku MUP-a BPK-a, tim iz sastava Crvenog krsta, tim Gorske službe spašavanja te gosti iz političkog i javnog života sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, kao i ovlašteni lokalni mediji.

Info-4. pbr

Postani pripadnik OS BiH