4. Pješadijska brigada

Realizovana Glavna planska konferencija za vježbu “Dinamičan odgovor 15-4”

13.2.2015

U skladu sa procedurama Operativne komande OS BiH za 2014. godinu, u kasarni „Božan Šimović“- Čapljina, 12.02.2015. godine, realizovana je Glavna planska konferencija (za vježbu vanjskog ocjenjivanja 4. pješadijske brigade „Dinamičan odgovor 15-4“).

Nosilac realizacije konferencije, na kojoj je učestvovalo 105 učesnika, bila je Operativna komanda OS BiH i njene podređene jedinice, pri čemu je domaćin ove konferencije, 4. pješadijska brigada OS BiH, dala najznačajniji doprinos.
Konferenciju je otvorio zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije, brigadir Mirsad Ahmić, oficir za provođenje vježbe (OCE), koji je prezentovao osnovne ciljeve vježbe i očekivane produkte konferencije.
Zamjenik komandanta OK OS BiH za resurse, brigadni general Ivica Jerkić upoznao je prisutne sa raspoloživim planiranim resursima za podršku izvođenja vježbe „Dinamičan odgovor 15-4“. Prisutnima se obratio i brigadir Ilija Petrović, ispred direktorijata vježbe ističući važnost obučavanja pripadnika OS BiH u centrima za obuku OS BiH.
Pored starješina OK OS BiH, učešće na konferenciji uzele su i starješine iz Komande za podršku i EUFOR-a, tj. svi oni sastavi koji su obuhvaćeni realizacijom pomenute vježbe. Održana konferencija predstavlja prvu fazu priprema za vježbu koja će se u maju tekuće godine održati na poligonu za borbenu obuku Manjača.
Nakon rada u sindikatima, vođe sindikata su putem kratkih brifinga izvršili potvrđivanje produkata konferencije.
Komandant 4. pbr, brigadni general Tomo Kolenda zahvalio se svim učesnicima konferencije, te istakao da će težište komande brigade u narednom periodu biti na pripremama za vanjsko ocjenjivanje deklarisane čete po NEL-1 koje će biti realizovano sredinom maja na poligonu za borbenu obuku Manjača.
Ispred ZŠ OS BiH, učesnicima konferencije se obratio brigadir Branko Rašeta koji je u ulozi oficira za planiranje vježbe, te je još jedanput naglasio važnost izvođenja ovakvih vrsta vježbi.
Glavnu plansku konferenciju je zatvorio brigdir Mirsad Ahmić, istakavši da su svi ciljevi konferencije ispunjeni nakon čega je dao smjernice za rad za naredni period do Finalne planske konferencije.

Info- 4.pbr

Postani pripadnik OS BiH