4. Pješadijska brigada

Obuka pripadnika raketne baterije/ab/4.pbr na raketnom sistemu SVLR 122 mm (APRA)

8.4.2015

U kasarni „Rajlovac” u Sarajevu od 23.02. do 03.04.2015. godine, realizovana je obuka raketne baterije Artiljerijskog bataljona 4.pbr, koju su izvodili pripadnici Oružanih snaga Rumunije.

Svečanom početku obuke prisustvovale su starješine iz OK OS BiH, predvođene pukovnikom Šabanom Žunićem, te zamjenik komandata kontigenta EUFOR-a u BiH. Svečani početak obuke organizovan je 24.02.2015. godine u prostorijama GLB Rajlovac.

Pored teorijske obuke iz oblasti poznavanja i posluživanja artiljerijskog oruđa i održavanja istog, realizovano je i upoznavanje sa oruđem APRA 122mm, praktično u hangaru i na poligonu, kao i otklanjanju pojedinih nedostataka tj. kvarova na vozilima i lanseru (održavanje na nivou 1 u skladu sa mogućnostima), kako bi se ista kasnije u procesu obuke nesmetano koristila.

Na kraju pete sedmice je realizovana STX vježba voda-odjela „Izviđanje, posjedanje VP i radnje na VP“, a 31.03.2015.godine predstavnici raketne baterije 122 mm/ab/4.pbr iz OS BiH Mostar-Livač, realizovali su završnu FTX vježbu baterije “Izviđanje i izbor elemenata borbenog rasporeda, marševanje do rejona okupljanja, posjedanje VP, usmjeravanje oruđa u OP i rad po komandama za gađanje na VP“.

Na realizaciji vježbe bio je prisutan pukovnik Matei iz Glavnog štaba OS Rumunije, koji je i šef Odjela za operacije na Balkanu.

Podjela certifikata svim pripadnicima raketne baterije 122 mm/ab/4.pbr da su uspješno završili obuku, realizovanu od strane Tima iz OS Rumunije, izvršena je  02.04.2015 godine.

Na svečanom završetku obuke i uručivanju certifikata prisusutvovali su šef Tima EUFOR-a za obuku i osposobljavanje brigadir Aplak iz Turske, ujedno zamjenik komandanta EUFOR-a, sa tročlanim timom te tim starješina iz OK OS BiH brigadir Lubenović, major Pejić i kapetan Krstić, koji je ujedno bio koordinator za saradnju između pripadnika OS BiH i OS Rumunije.

Cilj obuke je bio obučiti pripadnike raketne baterije (komandir baterije i dvije posade - 2 vatrena odjela) na dužnostima komandira baterije, komandira odjela i poslužilaca na SVLR 122 MM APRA-40, kao i realizovanje osnovnog održavanja istih na nivou 1 (nivo odjela).

Tim (od 7 članova) predavača iz OS Rumunije je predvodio major Klaudio German, direktor kursa.

Kapetan Borislav Marvan, komandir raketne baterije Artiljerijskog bataljona veoma je zadovoljan sa kvalitetom izvedene obuke, kao i stepenom obučenosti pripadnika baterije.

Info-4. pbr

3 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH