4. Pješadijska brigada

Parlamentarna komisija za odbranu i sigurnost posjetila 4. pbr

13.7.2016

Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjedavajućim Sifetom Podžićem 12.07.2016. godine posjetila je Komandu 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Pored članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta Bosne i Hercegovine, u posjeti su bili parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i predstavnik misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Sanja Ćatibović. Brigadni general Mirsad Ahmić predvodio je delegaciju ispred Operativne komande OS BiH.

Visoke goste je dočekao komandant 4.pbr brigadni general Tomo Kolenda sa štabom brigade. Na uvodnom brifingu general Kolenda je upoznao goste sa aktivnostima i problemima u radu sa kojima se susreće 4. pbr. Prilikom brifinga je posebno istaknuta važnost učešća pripadnika 4. pbr u pomoći civilnim strukturama prilikom elementarnih nepogoda, učešće u mirovnoj misiji u Afganistanu kao i aktivnosti oko priprema deklarisane čete brigade za završno ocjenjivanje NEL 2 od strane tima NATO snaga.

Parlamentarni vojni povjerenik je u svom obraćanju istakao da mu je zadovoljstvo boraviti u 4. pbr te da dobro poznaje stanje u komandi i jedinicama brigade. Posebno je istakao zadovoljstvo što u posljednjem odabiru kandidata za mirovnu misiju u Afganistanu iz sastava 4. pbr nije bilo pritužbi parlamentarnom povjereniku. 

Predsjednik Parlamentarne komisije Sifet Podžić se zahvalio generalu Kolendi na prezentovanom brifingu te je istakao da je Parlamentarna komisija spremna pomoći u rješavanju tekućih problema s ciljem što boljeg funkcionisanja jedinica OS BiH.

Nakon brifinga izvršen je obilazak kasarne „Božan Šimović“ poslije kojeg je upriličen ručak u vojničkom restoranu.

Info - 4. pbr

3 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH