4. Pješadijska brigada

Ceremonija ispraćaja Pješadijske jedinice iz sastava 4. pbr OS BiH i jedinice Vojne policije OS BiH u misiju podrške miru u IR Afganistan

12.6.2019

Ceremonija ispraćaja X rotacije Pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u Islamsku Republiku Afganistan, te IV rotacije Vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške Oružanih snaga koja odlazi u vojno-policijsku misiju u IR Afganistan, održana je 12. juna 2019. godine u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Pješadijska jedinica iz sastava 4. pješadijske brigade i jedinica Vojne policije u kojima su i tri pripadnice OS BiH, su nakon rigorozne selekcije prošli zahtjevne, fizički naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame sa međunarodnim koalicionim snagama, dali svoj doprinos u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan.

 

Ceremoniji ispraćaja jedinica, prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu sa ministricom odbrane Marinom Pendeš i generalmajorom Radovanom Ilićem, komandantom Operativne komande OS BiH, kao i predstavnici lokalnih, kantonalnih i državnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Štaba NATO-a u Sarajevu i Komande EUFOR-a, te članovi porodica pripadnika OS BiH koji odlaze u misiju.

 

Ceremonija ispraćaja je počela predajom raporta ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš, nakon čega je izvršena smotra jedinice. Jedinici i prisutnima su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant 4. pješadijske brigade brigadir Zdravko Rezo.

 

I ovom prilikom istaknut je veliki značaj učešća jedinica Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru. Naglašena je uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da je ova jedinica spremna i osposobljena za izvršenje dodijeljene misije.

 

Nakon obraćanja zvaničnika, izvršena je primopredaja zastave Bosne i Hercegovine između komandanta Operativne komande OS BiH generalmajora Radovana Ilića i komandira jedinice, nakon čega je upriličen prijem za porodice i zvanice.

 

info – 4.pbr OS BiH

24 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH