5. Pješadijska brigada

Evaluacijska posjeta (inspekcija) Republike Njemačke u skladu s Bečkim dokumentom 2011

6.11.2014

U skladu sa „Bečkim dokumentom 2011”, 05.11.2014. godine, Komandu 5. pješadijske brigade OS BiH posjetio je Inspekcijski tim R. Njemačke. Petoročlani tim predvođen kapetanom fregate Michaelom Kurt Rundeom i starješinima iz pratećeg tima OS BiH na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice prihvatio je brigadni general dr. Kenan Dautović, komandant 5. pbr OS BiH.

Opći brifing o 5. pješadijskoj brigadi OS BiH, kroz koji je Inspekciski tim R. Njemačke upoznat sa razmještajem komandi i jedinica 5.pbr OS BiH, organizacijsko ustrojbenom strukturom, stanjem personala, te težišnim aktivnostima sa akcentom na obuci prezentirao je načelnik štaba 5.pbr OS BiH, brigadir Nebojša Đ. Vojaković. Po završetku brifinga uslijedio je obilazak lokacija i inspekcija prijavljenih sredstava u skladu sa Bečkim dokumentom 2011. godine u jedincama 5.pbr razmještenim u Kiseljaku i Žepču.

Šef Inspekcijskog tima R. Njemačke izrazio je zahvalnost pratećem timu 5.pbr na otvorenom, kooperativnom i vrlo profesionalnom pristupu realizacije predmetne aktivnosti. Također su naglasili da su prezentirani brifinzi bili izrazito detaljni, a odgovori na postavljena pitanja detaljni i jasni, ne ostavljajući nimalo prostora za nejasnoće i nerazumijevanje.

Info-5.pbr