5. Pješadijska brigada

U Brčkom obilježen Dan Oružanih snaga BiH

13.11.2014

U povodu obilježavanja devete godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH, dana 12.11.2014. godine, Oružane snage BiH su zajedno sa predstavnicima civilnih vlasti Brčko Distrikta upriličile niz kulturno-sportskih sadržaja.

U sportskom centru „Blatuša“ održano je takmičenje u malom fudbalu, dok je na Trgu pravde u Brčkom upriličena prezentacija operativnih sposobnosti pripadnika OS BiH, kao i taktičko-tehnički zbor. Tom prilikom, ispred Ministarstva odbrane i OS BiH prisutnima se obratio, komandant 5. pješadijske brigade, dr. Kenan Dautović i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, Anto Domić.

U svom obraćanju, gradonačelnik Domić podsjetio je na ovogodišnje poplave i angažman OS BiH na pružanju pomoći civilnom stanovništvu kako u Brčko Distriktu, tako i širom BiH. On je podsjetio kako je Brčko Distrikt u jednoj fazi bio demilitarizirana zona, te da ni sada nema stalnu vojnu silu na ovoj teritoriji. Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima Oružanih snaga BiH što su izabrali i Brčko Distrikt, kao mjesto gdje će se predstaviti našim ljudima i mladeži koja će se možda sutra opredijeliti za profesionalno zanimanje vojnika.

Komandant 5. pješadijske brigade, brigadni general Kenan Dautović, iskazao je zadovoljstvo što prvi put na ovakav način boravi u Distriktu kao specifičnoj zajednici unutar BiH, dodajući da su majske poplave na neki način ponovno vratile OS BiH na ovaj teren. Također, general Dautović je podsjetio da su OS BiH tokom poplava uradile sve što je bilo u njihovoj moći da pomognu ne samo Brčko Distriktu, nego i svim općinama BiH koje su bile ugrožene poplavama. 

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana OS BiH u Brčkom, okončane su muzičkim koncertom u Domu kulture u Brčkom na kome su zajednički nastupile muzičke akademije iz Sarajeva, Banja Luke i orkestar OS BiH. Koncertu su pored ministra Osmića, koji se u uvodnom dijelu obratio posjetiteljima, prisustvovali i komandant 5. pbr, brigadni general dr. Kenan Dautović, prestavnici lokalne vlasti i vjerske zajednice, te brojni građani Brčko Distrikta.

Info-5. pbr

3 FOTO GALERIJA