5. Pješadijska brigada

U povodu Dana oružanih snaga BiH u Žepču upriličeno niz kulturno sportskih sadržaja

20.11.2014

U povodu obilježavanja Devete obljetnice formiranja Oružanih snaga BiH, dana 18.11.2014. godine, Oružane snage BiH su zajedno sa predstavnicima civilnih vlasti općine Žepče upriličile niz kulturno-sportskih sadržaja.

Program obilježavanja započeo je u 10,00 sati na poligonu Osnovne škole u Žepču, gdje je se prisutnima obratio komandant artiljerijskog bataljona/ 5. pješadijske brigade, major Vlado Bilić, te otvorio tunir u malom fudbalu. Na turniru su pored ekipe OS BiH učestvovanje uzele ekipa PU Žepče, ekipa Reprezentacija svećenika BiH i ekipa profesora KŠC Don Bosco.

Na istom poligonu u nastavku programa, oko 450 posjetitelja bilo je u prilici da promatra prikaz operativnih sposobnosti OS BiH, kao i taktičko-tehnički zbor, na kome su imali priliku da se upoznaju sa dijelom naoružanja i opreme koju koriste OS BiH. U 15:00 sati, po završetku turnira upriličena je dodjela diploma i zahvalnica takmičarskim ekipama, te podjela vojničkog graha za sve učesnike i goste.

Aktivnosti u povodu obilježavanja Dana OS BiH u Žepču okončane su koncertom orkestra OS BiH i muzičkih akademija iz Sarajeva i Banja Luke. Koncertu su ispred OS BiH prisustvovali general pukovnik Anto Jeleč, te brigadni general Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH. Neposredno prije koncerta prisutnima se obratio general pukovnik Anto Jeleč. U svom obraćanju general Jeleč je istakao dobru saradnju OS BiH  sa lokalnim zajednicama, a posebno  sa općinom Žepče. Tom prilikom, general Jeleč je uručio zahvalnicu načelniku općine Žepče, gospodinu Mati Zovko, za izuzetna dobru saradnju i pruženu podršku pri obilježavanju dana OS BiH.


Načelnik Zovko se zahvalio generalu Jeleču, te istakao da su OS BiH bile prve koje su pristigle u pomoć pri spašavanju civila i materijalnih dobara tokom katostrofalnih poplava i klizišta koja su zahvatila općinu  Žepče. Također, Načelnik je izrazio želju za daljom saradnjom OS BiH i općine Žepče, a posebno kroz ovakav vid manifestacija na prostoru Žepča.

Info- 5.pbr