5. Pješadijska brigada

5. pješadijska brigada OS BiH izvršila prihvat 13 mladih oficira

15.1.2015

U skladu sa Planom prihvata i obuke oficira, na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, 12. januara 2014. godine, otpočela je faza stručno-metodske obuke za 13 novih oficira OS BiH, koji su početkom 2015. godine raspoređeni u 5. pješadijsku brigadu.

Ova skupina oficira osnovnu obuku završila je u okviru pilot projekta „Osnovna obuka oficira“, a  Ugovor o prijemu u profesinalnu vojnu službu u početnom činu potporučnika, sa Ministarstvom odbrane BIH potpisala je 8. decembra 2014. godine.

Ova posljednja faza obuke ima za cilj upoznavanje oficira sa strukturom i razmještajem jedinica 5.pbr, te mjestom, zadacima i načinom funkcionisanja svih organizacijskih cjelina brigade, kako bi budući lideri bili što bolje pripremljeni za obavljanje oficirskih dužnosti u jedinicama prvog rasporeda.

Dobrodošlicu u 5.pješadijsku brigadu, te što bolje rezultate u radu na dužnostima komandira vodova novim oficirima OS BiH u ime komandanta brigade, brigadnog generala dr. Kenana Dautovića poželio je načelnik štaba 5.pbr, brigadir Nebojša Vojaković.

info – 5.pbr