5. Pješadijska brigada

U 5. pješadijskoj brigadi OS BiH počela realizacija Osnovnog kursa za razvoj vođa (OKRV)

3.2.2015

U skladu sa instrukcijama MO i OS BiH, Komanda 5. pješadijske brigade OS BiH je dana 02. februara 2015. godine na lokaciji vojarna i aerodrom „Dubrave“ Živinice počela realizaciju Osnovnog kursa za razvoj vođa (OKRV). Kurs će pohađati 41 polaznik (ličnog čina OR 3/4 –kaplar) iz sastava svih komandi i jedinica 5. pbr, a selekcija kandidata za OKRV završena je koncem 2014. godine. Među polaznicima kursa nalaze se i tri pripadnice OS BiH.

Tim za realizaciju kursa iz sastava 5. pbr, predvođen zastavnikom I. klase Omerom Bećirovićem će u naredne četiri sedmice, potencijalne vođe kroz instruktivnu nastavu, praktične vježbe, te direktno učestvovanje u obuci usmjerenoj na izvršenje pripremati za obavljanje dužnosti vođe tima/posluge u OS BiH. Po završetku kursa i uspješnog obavljanja dužnosti na mjestu vođe tima, vojnici u činu OR-3/4 biti će osposobljeni i spremni za unaprjeđenje u prvi podoficirski čin.

Ceremonija otvaranja kursa upriličena je u amfiteatru 5. pbr, a isti je otvorio komandant 5. pješadijske brigade, brigadni general dr. Kenan Dautović. Tom prigodom, general Dautović poželio je dobrodošlicu polaznicima, te naglasio „ovaj kurs će biti vrlo zahtjevan, tražit će se dosta, sa vama se postavljaju standardi za buduće generacije“. Od vas očekujem da na ovom kursu date sve od sebe i da pokažete da niste ovdje slučajno. Po završetku kursa i povratku u vaše jedinice vi treba da budete nosioci pozitivnih promjena. Na kraju, general Dautović poželio je sretan i uspješan rad kako polaznicima tako i predavačima.

Info- 5.pbr