5. Pješadijska brigada

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” – Živinice

4.2.2015

U svrhu osiguranja rezervi u stabilnim produktima i komponentama krvi, 03. februara 2015. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, Komanda 5.pbr OS BiH u koordinaciji sa 5.bLP/KL i Odjelom za prikupljanje i konzervaciju krvi Poliklinike za transfuziologiju u Tuzli, realizirala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Krv je dobrovoljno darivalo 55 pripadnika iz sastava jedinica stacioniranih na ovoj lokaciji (5.pbr OS BiH, 5.bLP/KL i Brigade taktičke podrške), te 10 polaznika Osnovnog kursa za razvoj vođa (OSRV), a koji se realizira na ovoj lokaciji. Za one koji su prvi put darivali krv od strane zavoda određena je krvna grupa i Rh faktor, dok će za sve darivatelje biti urađeni nalazi na transmisione bolesti (HbsAg – hepatitis B, HCV – hepatitis C, TPH – sifilis i HIV).

Voditeljica tima dr. Ahida Suljkanović-Mahmutović po završetku akcije dobrovoljnog darivanja krvi, izrazila je zadovoljstvo odzivom pripadnika OS BiH ovoj sada već tradicionalnoj akciji. Također, dr. Suljkanović-Mahmutović istakla je da su se pripadnici OS BiH u dosadašnjem periodu i pored organiziranih akcija, redovno odazivali na poziv Odjela za transfuziologiju u slučajevima kada je trebalo hitno osigurati određen broj doza krvi.

info-5. pbr