5. Pješadijska brigada

Zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH i Zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za obuku i osposobljavanje posjetili su 5. pješadijsku brigadu OS BiH

4.3.2015

Zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH, brigadir Mirsad Ahmić i zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za obuku i osposobljavanje, brigadir Hakan Soner Aplak, posjetili su 5. pješadijsku brigadu Oružanih snaga BiH na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, 03. marta 2015. godine.

U pratnji brigadira Ahmića i Aplaka nalazile su se starješine Operativne komande OS BiH i komande EUFOR-a. Goste je primio komandant 5. pbr OS BiH, brigadni general dr. Kenan Dautović sa svojim najbližim saradnicima.

Svrha posjete bila je sticanje uvida u stepen realizacije Planova obuke i osposobljavanja sa EUFOR-om u 2014. godini, Planove obuke i osposobljavanja sa EUFOR-om u 2015. godini, te procjena potreba za obukom i osposobljavanja OS BiH i EUFOR-a u 2016. i 2017. godini. Informativni brifing po svim elementima prezentovao je pomoćnik načelnika štaba 5. pbr za operacije i obuku, pukovnik Dragan Marić, a u pripremu istog bili su uključeni i predstavnici Savjetodavnog pridruženog tima (EAT) iz sastava Austrijskog kontigenta EUFOR-a, predvođeni brigadirom Lasser Michaelom.

Poslije brifinga, u slobodnoj diskusiji doneseni su zajednički zaključci za unapređenje zajedničkih aktivnosti OS BiH i EUFOR-a na polju obuke i osposobljavanja. Sastanak je zaključio brigadir Ahmić naglasivši, „da će sastanci na ovu temu biti nastavljeni i u budućem periodu s ciljem podizanja nivoa planiranja i koordinacije između OS BiH i EUFOR-a“.

Info- 5.pbr