5. Pješadijska brigada

Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzlanskog kantona uručio Priznanje 5. pbr OS BiH za doprinos prilikom suzbijanja elementarnih nepogoda tokom 2014. godine

6.3.2015

Povodom međunarodnog dana CZ (1. mart), komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Abdulah Zukić je na posebnoj sjednici, (održanoj 5. marta 2015. u skupštinskoj Sali BKC Tuzla), upriličenoj tim povodom uručio priznanje 5. pbr OS BiH za nesebičan doprinos prilikom suzbijanja elementarnih nepogoda tokom 2014. godine.

Priznanje je u ime brigade preuzeo njen komandant, brigadni general dr. Kenan Dautović.

Davanje posebnog priznanja 5. pbr, svojevrsno je priznanje za ovu jedinicu koja je tokom prošlogodišnjih elementarnih nepogoda dala ogroman doprinos spašavanju ljudi i dobara ne samo na području ovog kantona već i na prostoru cijele države. Konkretno na području Tuzlanskog kantona, jedinice brigade, ali i OS BiH djelovale su na području općina: Živinice, Lukavac, Gradačac, Srebrenik, Sapna, Tuzla i Kalesija. Pored pomoći na evakuaciji ugroženih od poplava i sanaciji klizišta, jedinice OS BiH bile su angažovane na evakuaciji oboljelih, doturu humanitarne pomoći, kao i zbrinjavanju stanovništva koje je ostalo bez svojih domova na način što je otvoren prihvatni centar koji je funkcionisao od sredine maja do novembra 2014. godine.

Info- 5.pbr