5. Pješadijska brigada

U okviru programa M2M (Mil-to-Mil), na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“, Živinice, realiziran Seminar na temu „Jedinica ABHO u pomoći civilnim vlastima“.

2.4.2015

U okviru programa M2M za 2015. godinu, u periodu od 31.03. do 02.04.2015. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, tim instruktora iz Nacionalne Garde Maryland (SAD), predvođen kapetanom Jamesom Davisom, realizirao je Seminar na temu „Jedinica ABHO u pomoći civilnim vlastima“.

Seminaru su prisustvovala 22 starješina iz sastava komandi i jedinica OS BiH. Pored teoretskog dijela na kome su pripadnici OS BiH upoznati sa pravilima angažiranja (ROE), realizirane su i vježbe, „Plavi Grom“- vježba na pješčaniku (TTX) te vježba koju su, po trenutnoj doktrini upotrebe snaga, izvele čete ABHO i EOD OS BiH.

Na otvaranju seminara, dobrodošlicu u BiH i ugodan boravak u Tuzli gostima iz Marylanda u ime načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnika Ante Jeleča poželio je pukovnik Enver Osmanović, oficir za modernizaciju i razvoj OS u ZŠ OS BiH.

U svom obraćanju pukovnik Osmanović naglasio je da je ova aktivnost nastavak uspješne saradnje između jedinice ABHO Nacionalne Garde Maryland i OS BiH, kao i da je tokom ove godine planirana uzvratna posjeta pripadnika OS BiH Nacionalnoj Gardi Maryland.

Info-5.pbr