5. Pješadijska brigada

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi na lokaciji kasarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku

10.4.2015

U organizaciji mobilnog tima za transfuziologiju Kantonalne bolnice „Fra Mato Nikolić“ iz Nove Bile na čijem čelu je bila dr. Ankica Martić, specijalist transfuzijske medicine, dana 09.04.2015. godine u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku provedena je akcija dobrovovoljnog darivanja krvi.

Akcija je organizovana u saradnji sa Predsjednicom Crvenog križa općine Novi Travnik gospođom Tanjom Mlakić, a neophodnu logističku podršku pružio je Dom zdravlja Kiseljak. Tokom ove aktivnosti krv je darivalo 28 pripadnika 2. pješadijskog bataljona, 5. pješadijske brigade OS BiH, a za određeni broj pripadnika je izvršeno uzimanje uzoraka krvi, u cilju određivanja krvne grupe.

Djelatnici tima za transfuziologiju Kantonalne bolnice „Fra Mato Nikolić“ iz Nove Bile su po završetku akcije dobrovoljnog darivanja krvi izrazili veliko zadovoljstvo provedenom akcijom, a dogovoren je i nastavak saradnje sa našom jedinicom u narednom periodu. Pripadnici 2. pješadijskog bataljona su učešćem u ovoj akciji, i pored toga što su se mnogo puta odazvali i darivali krv u hitnim slučajevima, još jednom iskazali humanost i spremnost na saradnju sa institucijama u lokalnoj zajednici.

info-5.pbr