5. Pješadijska brigada

Realizovana situacijska vježba (STX) 2/1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH

17.4.2015

Na osnovu Godišnjeg plana obuke 5. pbr za 2015. godinu, 1. pješadijski bataljon 5. pješadijske brigade OS BiH je pripremio i realizirao situacijsku vježbu (STX) u periodu od 05. do 09.04.2015. godine na lokalnom poligonu za obuku „EAGLE“ u kasarni i aerodromu „Dubrave“ Živinice.

Vježba je imala za cilj procjenu 2. pješadijske čete 1. pješadijskog bataljona  u rješavanju individualnih i kolektivnih zadataka u postupcima uzbunjivanja i razmještaja na matičnoj lokaciji, provođenju procedura vođenja trupa, te razmještaja jedinice na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice. Također, tokom vježbe izvršena je provjera obučenosti i osposobljenosti jedinice za provođenje tehnika i procedura u operacijama podrške miru. Ocjenjivani su postupci i način posijedanja i osiguranja baze, uspostavljanja kontrolnih tačaka i punktova, kao i procedure u vezi sa konvojima i patrolama.

Paralelno sa ovom vježbom, na lokaciji „7. muslimanske brigade“ u Zenici, Štab 1. pješadijskog bataljona  realizirao je vježbu na karti (MAPEX), a sve u cilju intenzivnih priprema za glavni događaj obuke „DINAMIČAN ODGOVOR 15-5“.

Info-5.pbr