5. Pješadijska brigada

Realizirana zajednička vojna obuka pripadnika 3. pješadijskog bataljona/5. pješadijske brigade OS BiH i pripadnika EUFOR-a

19.6.2015

Zajednička vojna obuka pripadnika 3. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH i pripadnika Austrijskog kontigenta EUFOR-a na temu „Kontrola nemira i masa i pratnja konvoja“ uspješno je realizirana u periodu od 08.06. do 12.06.2015. godine na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

Teoretskom razradom i  izlaganjam osnovnih  načela i principa rada sa masama, te praktičnim uvježbavanjem, vojnici i starješine prve pješadijske čete 3. pješadijskog bataljona stekli su uvid u izvršavanje osnovnih mjera i radnji neophodnih za uspješno kontroliranje nemira. Tokom obuke realizirano je nekoliko tema i vježbi kao što su pratnja konvoja, rad i postupci jedinice u slučaju napada na konvoj, te nailazak na neeksplodirana ubojna sredstva (NUS).

Ovakav vid obučavanja sa pripadnicima Austrijskog  kontigenta EUFOR-a je dobar način da se razmjene iskustva u izvršavanju zadataka ovog tipa, istaknu dobre strane kao i eliminacija uočenih nedostataka. Iskustva stečena na obuci svakako će biti od pomoći tokom daljeg obučavanja pripadnika 3.pb na poligonima kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini.

Info- 5.pbr