5. Pješadijska brigada

Realizirano takmičenje 5. pbr u Vojničkom izazovu

1.11.2016

U skladu sa Godišnjim planom obuke 5. pješadijske brigade, 27.10.2016. godine u kasarni i aerodromu „Dubrave" realizirano je takmičenje pod nazivom "Vojnički izazov". Ovom već tradicionalnom vojničkom i podoficirskom takmičenju iz sastava brigade pristupile su ekipe bataljona i jedna ekipa sastavljena iz prištabnih jedinica (Izviđačke čete, Voda Vojne policije i Voda veze).

U ime komandanta 5. pbr OS BiH brigadnog generala dr. Kenana Dautovića, takmičenje je otvorio pomoćnik načelnika Štaba za operacije i obuku pukovnik Zoran Gavran koji je učesnicima takmičenja poželio puno sportske sreće uz želju da najbolji pobijede i da se u matične jedinice vrate neozlijeđeni. Također, tokom ceremonije otvaranja takmičenja minutom šutnje odata je počast preminulom pripadniku 5. pbr naredniku Stipi Jakiću koji je tokom prethodnih takmičenja bio vođa ekipe Artiljerijskog bataljona.

Pored razvijanja takmičarskog duha i druženja, primarni cilj ovog takmičenja je poboljšanje psihofizičke spremnosti i bojeve obučenosti pojedinaca i timova. "Vojnički izazov" je prema ranije propisanim propozicijama realiziran kao kombinacija takmičenja i to u: fizičkoj spremnosti - kretanju pod opterećenjem od 15 kg na 10 km, paljbenoj obučenosti - gađanju iz zračne puške i poznavanju određenih vojničkih vještina, kao što su bacanje bombe u cilj i povlačenje tereta.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u disciplini "Vojnički izazov" je ekipa prištabnih jedinica, koja je ponijela prijelazni pehar, drugo mesto osvojila je ekipa 3. pb, dok je treće mjesto zauzela ekipa Artiljerijskog bataljona.

Info - 5. pbr

5 FOTO GALERIJA