6. Pješadijska brigada

Kvalifikacijsko bojevo gađanje iz pješadijskog naoružanja XXVI generacije vojnika

4.2.2022

Na osnovu Plana specijalističke obuke za vojnike, 25 novoprimljenih vojnika XXVI generacije, koji se nalaze u sastavu 2. bataljona 6. pješadijeske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, realizirali su kvalifikacijsko bojevo gađanje iz pješadijskog naoružanja na strelištu kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću 2. februara ove godine.

Cilj ove aktivnosti je potpuno osposobljavanje vojnika da samostalno, tačno i brzo uništavaju razne ciljeve sa ličnim naoružanjem, izvršavaju naredbe po komandi, pravilno vrše izbor ciljeva i pravilno rukuju naoružanjem i municijom.

Izvršene su adekvatne sigurnosne pripreme ljudstva za što kvalitetniju realizaciju gađanja. Tokom priprema i u toku samog gađanja od personala se zahtijevalo da se strogo poštuju postupci pri izvršenju bojevog gađanja i rad na vatrenoj liniji, kao i strogo pridržavanje mjera sigurnosti.

Rezultati postignuti realizacijom bojevog gađanja iz AP M16 A1, nivo 1, 2 i 3, pokazuju dobru obučenost vojnika, a bojevo gađanje formacijskim naoružanjem se ocjenjuje kao uspješno realizirano po svim elementima koji zahtijevaju propisani standardi.

Gađanje je realizirano uz provođenje mjera koja nalaže trenutna situacija uzrokovana virusom COVID- 19.

Info - 6. pbr

3 FOTO GALERIJA