6. Pješadijska brigada

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Wessely u posjeti 6. pješadijskoj brigadi OS BiH u Banjoj Luci

21.4.2022

Komandant 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ujedno i komandant kasarne OS BiH „Kozara“ u Banjoj Luci, brigadir Radovan Jović, primio je 21. aprila 2022. godine generalmajora Antona Wesselya, te ga je upoznao sa zadacima koje jedinica trenutno realizira i aktivnostima planiranim za naredni period.

Generalmajor Wessely je izrazio zadovoljstvo posjetom ovoj jedinici i zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici i prezentiranim informacijama.

Obzirom da je u organizaciji 1. pješadiјskog bataljona 6. pbr, od 11. do 21. aprila 2022. godine na lokaciji kasarne OS BiH „Kozara“ u Banjoj Luci, realizirana zajednička vojna obuka, koju su realizirali pripadnici iz sastava deklarisane pješadijske čete/1.pb i pripadnici Multinacionalnog bataljona EUFOR-a u BiH iz sastava mađarskog kontingenta, generalmajor Wessely i brigadir Jović su iskoristili priliku da, nakon brifinga, prisustvuju završnom dijelu pomenute obuke i samoj realizaciji vježbe „Borba u naseljenom mjestu“.

Brigadir Jović zahvalio je generalu Wesselyu na posjeti ovoj jedinici. Svim učesnicima je čestitao na uspješno realiziranoj vježbi te se zahvalio na profesionalnom odnosu i saradnji tokom realizacije obuke.

Komandant EUFOR-a u BiH Wessely zahvalio se na prezentiranom dijelu obuke i samoj vježbi, u kojoj je prepoznao obučenost, osposobljenost i visok nivo profesionalizma. Čestitajući učesnicima vježbe na uspješno obuci, izrazio je nadu da će u narednom periodu i na obostrano zadovoljstvo ovakvih vidova obuke biti više te naglasio da će EUFOR u BiH i dalje pružati podršku Oružanim snagama BiH na polju obuke te drugim vidovima pomoći i sаradnje.

Realizacija ovakvih vježbi pokazuje važnost i svrhu planiranja i realizacije ovog vida obuke, u kojoj prije svega dolazi do usvajanja novih vještina i znanja te razmjene iskustava, kako na polju individualne tako i kolektivne obuke jedinica u području sa Multinacionalnim okruženjem.

General Wessely je tokom boravka na lokaciji kasarne „Kozara“ posjetio komandu 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, te obišao Klub i Spomen-sobu Vojske Republike Srpske.

Info – 6. pbr

11 FOTO GALERIJA