Operativna komanda

Direktor odjeljenja za sigurnosnu saradnju OSCE posjetio Komandu OK OS BiH

12.3.2013

U ponedjeljak 11. marta 2013.godine, direktor odjeljenja za sigurnosnu saradnju OSCE, brigadni general Harald Quiel, boravio je u posjeti Komandi Operativne komande OS BiH. Generala Quiela je primio v.d.komandanta OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković sa zamjenicima brigadnim generalom Sakibom Forićem i brigadnim generalom Ivicom Jerkićem.

Na početku posjete, general Vuković je upoznao generala Harald Quiel o aktuelnim aktivnostima u OK OS BiH, angažovanju pripadnika OK OS BiH u misijama ISAF u Avganistanu i MONUSCO u Kongu kao i o realizovanju plana protivminskih akcija za 2013.godinu. Razgovarano je o planovima daljeg angažovanja OS BiH u operacijama podrške miru, obuci jedinica i uništavanju viškova naoružanja i municije.

General Quiel je iskazao spremnost Kancelarije OSCE-a u BiH da pruži pomoć u obuci pripadnika OS BiH u pripremnom periodu za angažovanje u misijama podrške miru. Ova pomoć bi se odnosila na edukaciju pripadnika OS BiH o aktivnostima borbe protiv trgovine ljudima što nije rijedak slučaj u zemljama u kojima pripadnici OS BiH izvršavaju misije podrške miru.

Sagovornici su ocijenili uspješnom dosadašnju saradnju i izrazili uvjerenje da će se ona nastaviti i ubuduće.

info: OK OS BiH