Operativna komanda

Posjeta v.d. komandanta OK OS BiH Centru za uklanjanje mina u BiH i Norveškoj narodnoj pomoći

2.4.2013

V.d. komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Dragan Vuković 29.03.2013. godine boravio je u radnoj posjeti Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC).

 Cilj posjete je bio iznalaženje mogućnosti i rješenja postojećih problema za nastavak angažovanja na deminiranju OS BiH. Zajedno sa generalom Vukovićem su bili i v.d. zamjenika komandanta za operacije OK OS BiH brigadni general Sakib Forić i načelnik odjeljenja za deminiranje i uništavanje NUS-a OK OS BiH brigadir Asim Spahić.

U toku posjete BHMAC-u direktor gospodin Dušan Gavran upoznao je generala Vukovića i ostale članove tima o aktivnostima koje poduzima BHMAC u cilju unaprijeđenja dalje saradnje sa OS BiH i ispunjenja strateških ciljeva OS BiH i Strategije protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine (2009-2019). Istakao je mnogobrojne probleme koji prate angažovanje OS BiH, a posebno problem logističke podrške deminerskim odjeljenjima na terenu. Također je istakao i mogućnost zajedničkog učešća OS BiH i BHMAC na pilot projektima preciznijeg i potpunijeg definisanja sumnjivih površina u Bosni i Hercegovini. Posebno je naglasio odličnu saradnju na svim nivoima između pripadnika OS BiH i zaposlenika BHMAC što je prema njemu i razumljivo za dvije državne institucije angažovane na istom zadatku.

General Dragan Vuković se zahvalio gospodinu Dušanu Gavranu na dobijenim informacijama o provođenju protivminskih akcija (PMA) u Bosni i Hercegovini, kao i o značaju i ulozi OS BiH na provođenju Strategije PMA u Bosni i Hercegovini (2009-2019) te podršci koju BHMAC pruža OS BiH.

Nakon završetka aktivnosti u BHMAC general Dragan Vuković sa timom starješina je posjetio Norvešku narodnu pomoć (NPA) gdje je od strane Rukovodioca Programa gospodina Darvina Lisice kratko upoznat sa istorijatom i zadacima koje podržava ova nevladina organizacija u svijetu i Bosni i Hercegovini. Prezentovane su i dosadašnje aktivnosti na implementaciji Strategije PMA NPA u Bosni i Hercegovini koja treba da osigura podršku ostvarenja strateških ciljeva OS BiH i Strategije PMD u Bosni i Hercegovini.Takođe razgovarano je i o dosadašnjoj implementaciji Plana jačanja kapaciteta deminerskog bataljona kao i o problemima koji prate realizaciju istog gdje je posebno istaknut problem logističke podrške. Gospodin Darvin Lisica je prezentovao i Plan jačanja kapaciteta do 2015.godine te projekte koji će biti implementirani tokom 2013.godine.

Brigadni general Dragan Vuković zahvalio se gospodinu Darvinu Lisici na informacijama koje je dobio i veoma značajnoj podršci koju NPA i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške daju OS BiH. Izrazio je svoje uvjerenje da će problemi koji su trenutno prisutni, a posebno logistističke prirode biti otklonjeni u narednom periodu te da očekuje nastavak uspješne saradnje i podrške na ovom značajnom zajedničkom zadatku.

Na kraju posjete gospodin Darvin Lisica je sa gostima izvršio obilazak i kratko upoznavanje sa načinom rada Centra za obuku pasa NPA.

info:OK OS BiH