Operativna komanda

Zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH posjetio vježbu „Brzi odgovor“

23.4.2013

U ponedeljak 22. aprila 2013. zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH brigadni general Sakib Forić prisustvovao je obuci koja se izvodi u sklopu vježbe „Brzi odgovor“ na lokaciji Centra za osnovnu obuku (COO) u Pazariću. U pratnji generala Forića bio je načelnik odsjeka za obuku Operativne komande OS BiH pukovnik Šaban Žunić.

Generala Forića je dočekao komandant multinacionalnog bataljona potpukovnik Alfred Steingress zajedno sa kapetanom Hrvojem Turudićem, koji je u raspoređen ispred OK OS BiH u štab bataljona tokom vježbe.

General je kratko brifiran o tretnutnim i budućim aktivnostima u vježbi, nakon čega je obišao jedinice iz sastava OK OS BiH, koje su uključene u vježbu. U vježbi koju je organizovao EUFOR učestvuje 142 pripadnika OK OS BiH. U ocjenjivački tim koji će vršiti procjenu i ocjenu naših jednica u vježbi je angažovano 7 ocjenjivača (dva iz CBO i 5 iz sastava jedinica OK OS BiH).

U kontaktima sa vojnicima OK OS BiH, general Forić je naglasio važnost učešća jedinica OK OS BiH u multinacionalnim vježbama kao i života i rada u multinacionalnom okruženju kao što su EUFOR snage u BiH. Obuka i sama vježba se realizuje se na više lokacija od kojih su COO Pazarić i lokalni poligon za obuku Kalinovik su primarni za izvođenje vježbe.

Ovom posjetom vježbi “Brzi odgovor”, Operativna komanda na čelu sa njenim komandantom brigadnim generalom Vukovićem, pokazuje visok stepen posvećenosti i interesovanja za učešće jedinica iz sastava OK OS BiH u pomenutoj vježbi.

info: OK OS BiH