Operativna komanda

Delegacija američkih menadžera humanitarnog deminiranja posjetila OK OS BiH

23.4.2013

U ponedeljak 22. aprila 2013.godine delegacija američkih menadžera humanitarnog deminiranja, boravila je u radnoj posjeti u Operativnoj komandi OS BiH. Delegaciju je predvodio g.Mark Veneris menadžer humanitarnog deminiranja Američke komande za Evropu. U sastavu delegacije bili su i menadžer humanitarnog deminiranja g.Martin Dumond, pukovnik Karin Wagner (šef ODC), pomoćnik za vojna pitanja u američkoj ambasadi u BiH g.Amel Fako. Delegaciju je primio brigadni general Sakib Forić, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije.

Cilj radne posjete je bio sagledavanje mogućnosti pružanja pomoći Američke komande za Evropu deminerskim kapacitetima OS BiH, kroz programe obučavanja instruktora humanitarnog deminiranja i kroz zajedničke projekte osnovne deminerske obuke.

Na početku posjete, brigadir Asim Spahić je brifirao prisutnima o trenutnim aktivnostima i rezultatima protivminskih akcija koje izvode OS BiH.

General Forić je istakao značaj razvijanja deminerskih kapaciteta OS BiH u cilju deminiranja teritorije BiH. S tim u vezi, OS BiH će nastojati zadržati 20% udjela u cjelokupnim rezultatima deminiranja na nivou BiH kao i dostići efikasnost od 5 miliona kvadratnih metara očišćene teritorije na godišnjem nivou.

Gospodin Veneris je izrazio spremnost, da na osnovu stečenog uvida u stanje protivminskih akcija OS BiH, otpočne planiranje projekata obuke humanitarnog deminiranja u onim domenima koji su najneophodniji Oružanim snagama BiH .

Delegacija američkih menadžera humanitarnog deminiranja će u naredna dva dana posjetiti Deminerski bataljon u Rajlovcu i deminersko radilište u okolini Gradačca.

info: OK OS BiH