Operativna komanda

Posjeta parlamentarnog vojnog povjerenika Komandi OK OS BiH BiH

18.7.2013

U srijedu 17. jula 2013.godine Komandu OK OS BiH posjetio je parlamentarni vojni povjerenik BiH, g. Boško Šiljegović. Gospodina Šiljegovića je primio v.d. komandanta OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković u prisustvu svojih zamjenika brigadnog generala Sakiba Forića i brigadnog generala Ivice Jerkića.

Nakon desetominutnog brifinga o trenutnim aktivnostim komandi i jedinica OK OS BiH, koji je održao pukovnik Mrđa Milan, razgovor je nastavljen o problemima života i rada u komandama i jedinicama OK OS BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH je iskoristio priliku da održi radne sastanke sa oficirima, podoficirima i civilnim licima na službi u Komandi OK OS BiH, kako bi se upoznao o nivou zaštite ljudskih prava i sloboda u OK OS BiH.

Na kraju, g. Šiljegović je izrazio zadovoljstvo realizovanom posjetom uz nadu da će se u budućnosti nastaviti uspješna međusobna saradnja.

Parlamentarna skupština BiH je 2009. godine, prva u regionu, uspostavila instituciju parlamentarnog vojnog povjerenika, čiji je cilj jačanje vladavine prava, zaštita ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u OS BiH i MO BiH. Uspostava i rad institucije parlamentarnog vojnog povjerenika predstavljaju važan dio sveukupnih napora u realizovanju demokratske kontrole nad Oružanim snagama BiH.

info: OK OS BiH