Operativna komanda

Procjenjivanje, kontrola i ocjenjivanje borbene spremnosti u jedinicama OK OS BiH

8.11.2013

Tim Komande OK OS BiH, na čelu sa brigadnim generalom Sakibom Forićem, je tokom 2012. godine realizovao planiranu djelimičnu procjenu borbene spremnosti u pet brigada OK OS BiH pri čemu su procjenom obuhvaćeni prvi bataljoni pješadijskih brigada, te 1. helikopterski skvadron brigade ZSiPZO i Bataljon vojne policije brTP.

U 2013. godini je izvršena djelimična procjena borbene spremnosti u četiri potčinjene jedinice OK OS BiH. U ovoj godini procjenom su obuhvaćeni treći bataljoni pješadijskih brigada, Inžinjerijski bataljon brTP, a do kraja godine je planirano da se izvrši procjenjivanje borbene spremnosti i u 2. helikopterskom skvadronu brigade ZSiPZO.

Stanje borbene spremnosti jedinice OK OS BiH svakodnevno dokazuju kroz realizaciju jednih od ključnih zadataka misije OK OS BiH - pomoć civilnim strukturama u otklanjanju posljedica prirodnih, industrijskih i drugih nepogoda, protiv-minskim akcijama i drugim aktivnostima gdje su pokazale visoki stepen profesionalizma i spremnosti u izvršenju svih postavljenih zadataka.

Zatečeno stanje borbene spremnosti u procjenjivanim jedinicama, ne odstupa od stanja koje jedinice dostavljaju kroz  izvještaje o borbenoj gotovosti. Dovođenje materijalno tehničkih sredstava u bolji procenat operativnosti i popunjenosti još više bi poboljšalo ukupnu spremnost jedinica kao i realizaciju zadataka iz misije OK OS BiH.

Imajući u vidu značaj aktivnosti djelimičnog procjenjivanja borbene spremnosti ukupno za OK OS BiH ista će se planirati i nastaviti u 2014.godini.

Info: OK OS BiH