Operativna komanda

Radni sastanak komandanta OK OS BiH sa vojnim atašeom SAD-а

26.11.2013

U četvratak 14.11.2013.godine, u Kampu Butmir, održan je radni sastanak komandanta OK OS BiH brigadnog generala Dragana Vukovića i vojnog atašea SAD-а, pukovnika Scott Millerа.

Tokom sastanka, razgovarano je o aktuelnim aktivnostima OS BiH sa posebnim osvrtom na značaj civilno-vojne saradnje, kao jedne od ključnih aktivnosti za jačanje ugleda Oružanih snaga u BiH. Izraženo je jedinstveno mišljenje da je pružanje pomoći civilnim vlastima, u slučaju prirodnih katastrofa i drugih nepogoda, najviši vid civilno vojne saradnje, koju su OS BiH realizovale u prethodnom periodu. Sagovornici su se složili da ovaj vid saradnje treba nastaviti i intenzivirati u narednom periodu, podrazumjevajući da isti zahtjeva i adekvatnu logističku podršku, u smislu zanavljanja i održavanja angažovanih sredstava.

Pukovnik Miler je prezentovao ideju izvođenja zajedničke vježbe, u kojoj bi bili angažovani pripadnici OS BiH i Vojske SAD-a, a koja bi na teritoriji BiH bila izvedena u poslednjem kvartalu 2014. godine, kao i prijedlog da se tokom naredne godine organizuju takmičenja izviđačkih jedinica OS BiH i Vojske SAD-a.

Na kraju sastanka, izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom OS BiH sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu, koju treba nastaviti i proširivati u narednom periodu.

Info- OK OS