Operativna komanda

Komanda OK OS BiH realizovala vježbu „Izazov 13“

26.11.2013

U vremenu od 11. do 15. novembra 2013. godine na lokaciji kasarne „Rajlovac“, Komanda OK OS BiH realizovala je vježbu komandnog mjesta na karti (CPX/MAPEX), kodnog naziva „Izazov 13“. U vježbi je bilo angažovano 60 pripadnika Komande OK OS BIH, raspoređenih u tipičnoj NATO divizijskoj strukturi štaba.

Cilj vježbe bio je da se provjeri operativna sposobnost Komande OK OS BiH u procesu donošenja vojnih odluka (PDVO) u operacijama pomoći civilnim vlastima u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda. U konkretnom slučaju, cilj je bio provjeriti postupanje štaba u odgovoru na plavni val i zemljotres.

Značaj ove vježbe bio je i u tome što su proigravani i testirani postojeći operativni planovi i standardne operativne procedure, kojima su regulisana angažovanja komandi i jedinica OS BiH u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda.

Direktorijat vježbe je izradio scenario i Plan vježbe (EXPLAN), koji je na brifingu odluke prvog dana vježbe uručen komandantu OK OS BiH, brigadnom generalu Draganu Vukoviću. Krajnji produkt vježbe bio je brifing odluke i Operativno naređenje komandanta OK OS BiH,  koje je uručeno komandantima potčinjenih jedinica.  

Brigade Operativne komande OS BiH od 18. do 22. 11. 2013. godine nastavljaju realizaciju MAPEX-a na svojim lokacijama razmještaja, a po scenariju koji su dobili od Komande OK OS BiH.

Info-OK OS BiH