Operativna komanda

Operativna komanda OS BiH uspješno ispunila zadatke obuke u 2013.godini

13.12.2013

U kasarni „Rajlovac-OS BiH“, 12.decembra 2013.godine, realizovana je Godišnja analiza obuke Operativne komande OS BiH.

Pored ključnog personala Komande OK OS BiH, analizi su prisustvovali predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH na čelu sa brigadnim generalom Mirkom Tepšićem, komandanti brigada OK OS BiH, predstavnici Komande za podršku OS BiH i predstavnici Savjetodavnog tima EUFOR-a. 

Cilj Godišnje analize obuke u OK OS BiH je bio da se sagleda stepen izvršenja planirane obuke, identifikuju problemi i ometači kao i načini za unapređenje sistema obuke.

Analiza je realizovana kroz prezentacije komandanata brigada o ostvarenim rezultatima obuke njihovih jedinica u 2013.godini, kao i kroz prezentacije predstavnika Komande OK OS BiH o finansijskim i logističkim aspektima obuke, individualnoj, deminerskoj i EOD obuci i edukaciji pripadnika OK OS BiH u zemlji i inostranstvu.

U svom izlaganju, brigadni general Sakib Forić je posebno istakao postignute rezultate u obuci deklarisanih jedinica za mirovne operacije i jedinica koje su učestvovale u vježbama koncepta „Dinamičan odgovor 13-h“.

Prema riječima v.d. komandanta OK OS BiH, brigadnog generala Dragana Vukovića, OK OS BiH je i pored otežanih uslova logističke podrške, kroz obuku komandi i jedinica, ispunila svoju misiju u 2013.godini. Na kraju analize, general Vuković je odao priznanje svim pripadnicima OK OS BiH na uloženom trudu i naporu na realizaciji obuke u 2013.godini.

info – OK OS BiH