Operativna komanda

Posjeta rumunske delegacije Komandi OK OS BiH

11.2.2014

Komandant Operativne komande OS BiH brigadni general Dragan Vuković, u prisustvu zamjenika brigadnog generala Ivice Jerkića, primio je 10.02.2014. godine, rumunsku delegaciju na čelu sa vojno-diplomatskim predstavnikom Rumunije u BiH, brigadirom Valentinom Voaidesom.

U sastavu delegacije bili su oficiri Pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a u Komandi OK OS BiH, čija je primopredaja dužnosti u toku.

Tokom razgovora, general Vuković je izrazio zadovoljstvo produktivnom saradnjom, između OS Rumunije i OS BiH, koja iza sebe ima dugogodišnju tradicuju. Istakao je da će OS BiH nastaviti dalje svoju opredijeljenost na putu ka NATO članstvu te da je svaka pomoć i razmjena iskustva sa rumunske strane uvijek dobro došla.

Vojni ataše Rumunije, brigadir Voaides, je naglasio da je Rumunija imala težak put ka euro-atlantskim integracijama i da su otvoreni da putem Pridruženog savjetodavnog tima EUFOR-a u Komandi OK OS BiH, daju svoj doprinos OS BiH u daljem razvoju i dostizanju NATO standarda.



U Komandi OK OS BiH je trenutno smjena rumunskih oficira u Pridruženom savjetodavnom timu EUFOR-a. Dosadašnje pripadnike Tima, pukovnika Corneliu Titiana, majora Liviu Zlatana i majora Dragosa Tudosa, zamijenit će novi sastav rumunskih oficira, pukovnik Bosanceanu Alexandru i kapetan Pintilie Daniel Iacob.

Info - OK OS BiH