Operativna komanda

Vojska nastavlja borbu protiv poplava u ugroženim područjima

16.5.2014

Trećeg dana borbe protiv poplava, komande i jedinice Operativne komande OS BiH su angažovane na najugroženijim područjima BiH. Prema primljenim izvještajima u Operativni centar OK OSBiH, do 14:00 časova na terenu se nalazi 600 pripadnika komandi i jedinica OK OS BiH, sa 80 motornih vozila i 20 čamaca.

Jedinice 5.pbr, 6.pbr i brigade taktičke podrške trenutno pomažu civilima na područjima, Banja Luke, Krupa na Vrbasu, Zenice, Maglaja, Žepča, Doboja, Vukosavlje, Dervente, Željezno polje, Kalesije, Šekovića, Orašje, Bijeljine, Živinica, Janje i Zvornika.

Pored navedenog, Brigada ZS i PZO je angažovala šest helikoptera za pružanje pomoći civilima u Maglaju, Petrovu selu, Banja Luci, Krupi na Vrbasu, Doboj-Jug i Vukosavlju dok su dva helikoptera Oružanih snaga Republike Hrvatske (Mi-8) od 16.05.2014.godine su uključena na evakuaciji stanovništva u području Zenice i Maglaja.

Pripadnici OS BiH evakuišu ugroženo stanovništvo, doturaju hranu, vodu i lijekove i prevoze medicinsko osoblje, bolesna i povrijeđena lica. U Orašju preko 100 vojnika pomaže u ojačanju nasipa na rijeci Savi. Na lokacijama kasarni u Banja Luci, Dubravama, Doboju i Bijeljini smješteno  je  oko 360 civila.

Prilikom izvršenja zadataka vojska je suočena sa lošim vremenskim uslovima i nepristupačnom terenu ali odlučna u izvršenju osnovnog zadatka na spašavanju ljudskih života.

Info- OK