Operativna komanda

Finalna koordinacijska konferencija za vježbu „Dinamičan odgovor 15-4“

23.4.2015

Finalna koordinacijska konferencija za vježbu „Dinamičan odgovor 15-4“, održana je 21.04.2015. godine u kasarni „Mika Bosnić“, na Manjači.

Primarna jedinica u vježbi „Dinamičan odgovor 15-4“, koja će se realizovati od 18.05. do 28.05.2015. godine, je 4. pješadijska brigada sa elementima borbene i logističke podrške drugih jedinica OS BiH. U istom periodu bit će realizovano ocjenjivanje deklarisane pješadijske jedinice po NEL-1 (NATO Evaluation Level 1) iz sastava 4.pbr.

Cilj konferencije je bio usaglašavanje završnih koordinativnih aktivnosti prije faze izvođenja vježbe.

Na početku konferencije, prisutnima su se obratili komandant Operativne komande OS BiH (OK OS BiH) general-major Dragan Vuković, predstavnik ZŠ OS BiH brigadir Branko Rašeta i komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Ilija Petrović. U završnom dijelu konferencije komandant 4. pbr brigadni general Tomo Kolenda izrazio je zadovoljstvo uloženom naporu tokom pripremne faze vježbe uz uvjerenje u uspješnu realizaciju vježbe u izvršnoj fazi.

Vježba „Dinamičan odgovor 15-4“ ima za cilj provjeru i unapređenje sposobnosti komande 4. pbr i komandi bataljona 4. pbr, da u realnom vremenu planiraju i realizuju zadatke iz domena operacija podrške miru.

Na finalnoj koordinacijskoj konferenciji za vježbu „Dinamičan odgovor 15-4“ prisustvovao je 71 pripadnik OS BiH i četiri pripadnika EUFOR-a.

Info- OK OS BiH