Brigada taktičke podrške

Kvalifikacijsko bojevo gađanje Oklopnog bataljona

28.4.2014

Nakon uspješno završene obuke, savladanih kvalifikacijskih kapija koje su se uglavnom odvijale na lokalnom poligonu za obuku, kvalifikacijsko bojevo gađanje (KBG) na poligonu Manjača je pokazalo vrhunac vojničke osposobljenosti i stariješinske domišljenosti da se u najtežim terenskim i meteorološkim uslovima uspješno izvrši postavljeni zadatak.

KBG mitreljezom 12,7 mm M2 sa oklopnog transportera OT M113A2 je realizovano shodno propisanim Pravilnicima, Uputstvima i SOP-ovima, u periodu od 22. do 23.04.2014. godine, uz maksimalno preduzimanje mjera sigurnosti po svim segmentima.

Prvog dana aktivnosti su protekle u pripremi personala, borbene tehnike i metne situacije, dok je drugog dana težište bilo na izvršenju zadatka. Ovom aktivnošću pokazan je visok nivo obučenosti i uvježbanosti pripadnika mehanizovane čete koji sa pravom mogu biti ponos Oklopnog bataljona i brTP. Prema riječima i pisano izdatom „Paketu ocjena sa KBG“ koji su potpisale stariješine Tima za kondiciranje bojevih gađanja iz CBO Manjača ovo je bilo jedno od najbolje izvedenih KBG jedinica ovog tipa, a ovakvi rezultati nisu nikakvo iznenađenje obzirom da iz godine u godinu mehanizovana četa postiže sve bolje rezultate. Ocjenjivači su konstatovali da je mehanizovani vod spreman za učešće na LFX u okviru predstojeće vježbe vanjskog ocijenjivanja 5.pbr „Dinamičan odgovor 14-5“.

Nakon dobivenih pohvala od stariješina CBO, na završnoj analizi KBG Komandant bataljona je usmeno pohvalio komandira mehanizovane čete, kapetana Džindu Mehmeda, komandira mehanizovanog voda, poručnika Ahmeta Hasanovića, kao i sve učesnike KBG iz sastava mehanizovane čete, čete za podršku i 1. tenkovske čete koji su direktno učestvovali ili bili podrška prilikom izvršenja ovog odgovornog zadatka.

Info-brTP