Brigada taktičke podrške

Posjeta polaznika KŠK Vojno-obavještajnom bataljonu

30.4.2014

Polaznici Komandno-štabnog kursa OS BiH su 29.04.2014. godine u kasarni „Rajlovac OS BiH“ posjetili Vojno-obavještajni bataljon Brigade taktičke podrške.

Prihvat polaznika izvršio je izvršni oficir VOB-a major Bilić Goran, a informativni brifing o misiji, ulozi, strukturi, tekućim i planiranim aktivnostima Vojno-obavještajnog bataljona polaznicima je prezentovao Komandant VOB-a, major Nebojša Janković. Nakon brifinga gostima je upriličena posjeta OSINT-u i Komandno-operativnoj četi VOB-a.

Sa pojmom, ulogom, značajem, izvorima koji se koriste kao i krajnjim korisnicima produkata rada OSINT-a goste je upoznao komandir ovog tima, te je prisutne nakon prezentacije pozvao da obiđu sve prostorije – ćelije OSINT-a. Da su gosti zainteresovani i pozitivno iznenađeni radom i aktivnostima ovog tima potvrđuju i pitanja i konkretni i iscrpni odgovori od strane članova tima. Pored OSINT tima polaznici KŠK su upoznati i sa aktivnostima Voda na prikupljanju, analizi i distribuciji obavještajnih podataka Komandno-operativne čete VOB-a. Komandir čete je prisutnima objasnio kako praktično, na terenu izgleda rad na prikupljanju, analizi i konačno distribuciji obavještajnih podataka krajnjim korisnicima. Prisutni su upoznati kroz koje sve faze treba da prođe neki podatak kako bi nakon obrade kao relevantna informacija bila upotrebljiva krajnjem korisniku.

Posjeta je završena na obostrano zadovoljstvo. Polaznici KŠK su zadovoljni napustili prostorije VOB-a jer su bili u mogućnosti da se bliže upoznaju sa aktivnostima jedinice a domaćini jer su bili u prilici da predstave svoj rad i pokažu nivo svoje spremnosti i obučenosti.

Info-brTP