Brigada taktičke podrške

Brigada taktičke podrške na sanaciji šteta u ugroženim područjima

29.5.2014

Tim Brigade taktičke podrške 27. i 28. maja 2014. godine izvršio je obilazak lokacija na kojima su angažovane jedinice brTP samostalno ili su pridodate nekim drugim jedinicama iz sastava Oružanih snaga BiH na pružanju podrške civilnom stanovništvu na saniranju posljedica od poplava i klizišta.

Prvo odredište Šekovići. Situacija izuzetno teška zbog poplave i klizišta koji su u tom gradu onesposobili 3 mosta i presjekli komunikaciju sa više mjesta u toj općini. „Pomoć pripadnika vaših jedinica je od iznimne važnosti“, kaže načelnik općine Ninić Budimir, „i vaši inžinjerci, pored toga što su pružali i pružaju pomoć u spašavanju stanovništva, doturu hrane, evakuaciji bolesnih, osposobljavanju putnih komunikacija i mostova, pružaju nam i stručnu pomoć, prilikom planiranja pri sanaciji nastalih šteta“, te apeluje da naše snage ostanu što duže na tim prostorima.

Pripadnici inžinjerijskog bataljona, u saradnji sa civilnim strukturama, rade i na sposobljavanju gradskog vodovoda.

Sljedeće odredište Bijeljina. Pripadnici oklopnog bataljona, čete ABHO i 2. deminerske čete brTP su pridodati 5.pbr i i uz maksimalno angažovanje svog raspoloživog ljudstva i resursa djelovali su brzo, organizovano i uz visok stepen hrabrosti i odlučnosti i na ugroženim područjima općine Bijeljina. Pripadnici čete ABHO trenutno rade na dekontaminaciji gradskih javnih površina nakon dekontaminacije preko 200 domaćinstava i škola u Bijeljini a pripadnici bataljona veze rade na odvozu smeća iz poplavom pogođenih područja općine Bijeljina.

U općini Orašje djeluje 3. deminerski vod/2. deminerske čete i pripadnici inžinjerijskog bataljona brTP koji su pridodati 6.pbr. U proteklom periodu su mukotrpno radili na obezbjeđenju nasipa i pomoći ugroženom stanovništvu u području ove općine.

U većem dijelu grada Šamca voda se povukla. Grad je pun smeća. Naši inžinjerci svojim mašinama rade na utovaru i odvozu šuta a pripadnici čete ABHO rade na dekontaminaciji ljudi i sredstava koja ulaze i izlaze iz grada.

U Doboju još nešto bolja slika u odnosu na prije par dana. Grad se pomalo vraća u život, puno je čišći, mada za našu inžinjeriju tamo još uvijek ima mnogo aktivnosti na odvozu smeća a pripadnici čete ABHO uveliko rade da dezinfekciji objekata i javnih površina u gradu.

Pripadnici Brigade taktičke podrške su i danas 29.05.2014. godine, angažovani u 13 općina, uglavnom na otklanjanju posljedica poplava i klizišta sa težištem na sanaciji terena i uklanjanju otpadnog materijala nastalog kao posljedica ovih elementarnih nepogoda, te dekontaminaciji ljudi, objekata i drugih površina.

Info-brTP