Brigada taktičke podrške

Uništenje pronađenih mina na deminerskom radilištu „Lješevo-Staro Selo“ Ilijaš

10.7.2014

Na deminerskom radilištu „Lješevo-Staro Selo-3” općina Ilijaš, 08.07.2014. godine izvršeno je uništenje pronađenih mina (17 protupješadijskih mina) i NUS-a u skladu sa procedurama uništenja.

Deminersko radilište „Lješevo-Staro Selo-3” je poljoprivredno zemljište koje se nalazi u neposrednoj blizini naselja Staro Selo. Radi se o terenu koji je većeg nagiba, obrastao visokom šumom i niskim rastinjem. Na ovom deminerskom radilištu prolazi i makadamski put koji povezuje Staro Selo sa Vrbovikom. Otežavajuće okolnosti na zadatku predstavlja veliki nagib terena i blizina naselja kao i zagađenost zemljišta metalom.

Realizacija deminerskih aktivnosti na ovom deminerskom radilištu je otpočela 05.08.2013. godine, a na ovom zadatku angažovan je jedan manuelni tim i jedan tim PREG-a (pasa za otkrivanje eksploziva). Zadana površina ovog deminerskog projekta je 64.959 m2. U dosadašnjim aktivnostima timovi iz sastava 1.voda/3.deminerske čete su uništili 70 komada PPM i 43 komada NUS-a.

Metode izvođenja operacija humanitarnog deminiranja koje se sprovodilo na ovom deminerskom radilištu su tehničko izviđanje uz upotrebu PREG-a (pasa za otkrivanje eksploziva) i manuelna metoda deminiranja.

Planiran rok za završetak aktivnosti na ovom deminerskom radilištu je polovina mjeseca jula (u zavisnosti od vremenskih uslova koji utiču na rad), kada će očišćena površina biti predata općinskoj Službi civilne zaštite Ilijaš, te će biti sigurna za kretanje i obrađivanje.

Info-brTP