Brigada taktičke podrške

Sanacija klizišta u općini Zavidovići

15.8.2014

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona brTP se trenutno nalaze i u općini Zavidovići gdje su angažovani na sanaciji šteta od poplava koje su zadesile ovu općinu u maju mjesecu.

Od izbijanja poplava pa do danas za pripadnike ove jedinice postoji cilj da zadatak na saniranju šteta i ublažavanja posljedica od ove prirodne katastrofe uspješno završe. Dovodeći u poređenje one dane kada je bilo potrebno reagovati hitno na izvlačenju unesrećenih koje je zadesila poplava i izvršavati dotur hrane, vode i ostalih potrepština neophodnih za preživljavanje sa periodom saniranja šteta, odvozom smeća i svim ostalim radnjama neophodnim za vraćanje ljudi u normalan život, ne može se reći koji period je bio teži.

Tako je bio i slučaj sa stanovnicima općine Zavidovići, koji su pretrpjeli velike štete u majskim elementarnim nepogodama. Ovih dana pripadnici Inžinjerijskog bataljona su prisutni na teritoriji ove općine, pokušavajući da osiguraju osnovne preduslove za vođenje normalnog načina života. U proteklom periodu Inžinjerijski bataljon je dio svojih kapaciteta stavio na raspolaganje civilnim institucijama u općini Zavidovići u svrhu sanacije oštećenih i porušenih puteva. Pomoć koju pružaju pripadnici ove jedinice ogleda se u uklanjanju klizišta, popravci vitalnih trasa saobraćajnica prema mjesnim zajednicama čiji je opstanak uslovljen protokom roba i prehrambenih artikala, a samim tim i opstanak stanovništva ovog kraja. Zamjenik načelnika općine Nermin Čahtarević je izrazio veliku zahvalnost Inžinjerijskom bataljonu i OS BiH u cjelini za nesebično zalaganje i profesionalizam u izvršavanju svojih zadataka. Član vijeća MZ Donji Gostovići Nusret Ćatić je dodao da je zadivljujuće koliko su pripadnici Inžinjerijskog bataljona pokazali izdržljivost i istrajnost, ne štedeći sebe ni u jednom trenutku, ne obazirući se na vremenske uslove i da li je to radni dan ili ne.

U skladu sa mogućnostima, Inžinjerijski bataljon će se i dalje odazivati apelima za pomoć civilnim institucijama sve dok se život potpuno ne normalizuje u mjestima koje je zadesila ova prirodna katastrofa. Ove aktivnosti su u stvari i vezane za izvršavanje jedne od osnovnih misija OS BiH, a to je pomoć civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda.

Info-brTP