Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Redukcija minski sumnjivih površina u BiH

1.11.2010

U okviru projekta "Upotreba sustava potpore odlučivanju za redukciju minski sumnjive površine u BiH", trenutačno se u 2.helikopterskom skvadronu br ZS i PZO provode pripreme osoblja i tehnike koja će biti korištena za realizaciju navedenog projekta.

U okviru projekta "Upotreba sustava potpore odlučivanju za redukciju minski sumnjive površine u BiH", trenutačno se u 2.helikopterskom skvadronu br ZS i PZO provode pripreme osoblja i tehnike koja će biti korištena za realizaciju navedenog projekta. Implementacija projekta na terenu - multisenzorsko zrakoplovno snimanje širih minski sumnjivih područja bit će realizirana tijekom mjeseca studenog, a snimat će se područje Bihaća, Mostara i Trebinja.

Za namjenu snimanja predviđena je upotreba helikoptera Mi -8 MTV koji je u sastavu 2.HS/br ZS i PZO. Projekt financira International Trust Fund (ITF) iz Iga-Slovenija iz sredstava USA State Department, a realiziraju ga timovi istraživača iz Hrvatske, operativci humanitarnog razminiranja iz BHMAC, pripadnici 2.helikopterskog skvadrona / br ZS i PZO OS BiH sa nositeljem projekta Centrom za testiranje , razvoj i obuku iz Zagreba.