Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Učešće 1. HS u provođenju „STX“ vježbe 1.bataljona 5.pješadijske brigade

21.1.2011

Pored redovnih aktivnosti koje izvršava 1. Helikopterski skvadron, pri saradnji sa drugim jedinicama OS BiH, treba istaći ulogu jedinice u pomoći civilnom stanovništvu

Pored redovnih aktivnosti koje izvršava 1. Helikopterski skvadron, pri saradnji sa drugim jedinicama OS BiH, treba istaći ulogu jedinice u pomoći civilnom stanovništvu kao što je gašenje požara, pomoć civilnom stanovništvu prilikom poplava, dotura hrane i medicinskog materijala ugroženima od elementarnih nepogoda, prevoženja vazdušnim putem, službe traganja i spašavanja itd.

Prilikom saradnje sa ostalim jedinicama OS BiH 1. Helikopterski skvadron vrši razne zadatke poput prevoženja ljudstva i materijala, medicinsku evakuaciju, izviđanje iz vazduha, vježbe izvođenja vazdušnog desanta i ostale vježbe u skladu sa postavljenim zahtjevima za ovu jedinicu.

Tim povodom, pripadnici 1.HS-a su 18.01.2011.godine na lokaciji kasarne u Glamoču u okviru „STX“ vježbe 1.bataljona 5.pješadijske brigade, angažovali jedan helikopter tipa MI-8 u svrhu uvježbavanja postupaka po zadacima „Vertikalni manevar“ i MEDEVAK. Pri izvođenju vježbe izvršeno je uvježbavanje procedura u brzom ukrcavanju i iskrcavanju ljudstva iz helikoptera, pri izvođenju helikopterskog desanta, a potom i izviđanje na vojnom poligonu „Barbara“ kod Glamoča.