Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Vježba gašenja požara helikopterima u Bileći

30.5.2011

Pripadnici br ZS i PZO Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa helikopterom Mi-8T iz sastava 1.helikopterskog skvadrona i helikopterom Mi-8 MTV iz sastava 2.helikopterskog skvadrona učestvovali su u vježbi gašenja požara u Bileći.

Pripadnici br ZS i PZO Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa helikopterom Mi-8T iz sastava 1.helikopterskog skvadrona i helikopterom Mi-8 MTV iz sastava 2.helikopterskog skvadrona učestvovali su u vježbi gašenja požara u Bileći. Koristeći helikoptere oni su uvježbavali tehnike gašenja požara za predstojeću sezonu.
Za gašenje požara helikopterom bosanskohercegovački piloti transportnih helikoptera Mi-8T koriste protivpožarno vedro PPV-2000, dok se za gašenje požara helikopterom Mi-8 MTV koristi protivpožarno vedro Flory-2600 domaćeg proizvođača „SOKO“ iz Mostara, koje ima kapacitet od oko dvije do dvije i po tone vode.
Realizacija gašenja požara od strane br ZS i PZO OS BiH helikopterima provodi se na osnovu člana 44. Zakona o odbrani BiH, poglavlje V - Prirodne i druge katastrofe i nesreće, na način da Ministar odbrane, po ovlaštenju Predsjedništva BiH, može angažirati Oružane snage u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, na zahtjev odgovarajućih civilnih organa Bosne i Hercegovine ili entiteta o čemu izvještava Parlamentarnu skupštinu.
Info - br. ZS i PZO