Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Humanitarni karakter Oružanih snaga BiH

29.2.2012

Početkom februara 2012.godine BiH je zahvatilo snježno nevrijeme u kojem su padavine, za samo četiri dana, dovele do prekida saobraćaja na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima i do blokade najmanje stotinjak sela u općinama Foča, Kalinovik, Konjic, Mostar, Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Tomislav Grad, Kupres, Bosansko Grahovo itd.

Oružane snage BiH su najvažniji dio sistema odbrane zemlje, čija je osnovna uloga odbrana i zaštita zemlje i njenih građana. To je uloga koju je imala svaka vojska od nastanka čovjeka i početka organizovanja ljudi u društvene zajednice.
Ipak, ne smijemo zaboraviti da Oružane snage BiH imaju dvojaku ulogu jer mogu djelovati u ratu i u miru. Vođenje oružane borbe, koja ima destruktivni karakter, je ratna uloga. Mirnodopska uloga OS BiH ima humanitarni i konstruktivni karakter jer služe građanima Bosne i Hercegovine za pružanje pomoći u zaštiti i spasavanju tokom prirodnih i drugih katastrofa i nesreća ili čak u društveno korisnim radovima i aktivnostima kao što su izgradnja putne infrastrukture, rekonstrukcija objekata, podrška sportskim, kulturnim i drugim događajima itd.

U posljednjih nekoliko godina, Oružane snage BiH su pokazale svoj humanitarni karakter i opredijeljenost da služe građanima BiH na najbolji mogući način - zaštitom i spašavanjem života i imovine u situacijama kad im je to bilo najpotrebnije. Požari 2009. i 2011.godine, poplave 2010.godine i velike snježne padavine 2005. su prirodne nesreće koje su ugrožavale sigurnost BiH i njenih građana. Oružane snage BiH su nesebično odgovorile na ove prijetnje i prvo priskočile u pomoć ugroženom stanovništvu. Ne zbog same činjenice da imaju zakonsku obavezu da to čine, nego zbog osjećaja odanosti i odgovornosti prema građanima kojima je pomoć prijeko potrebna.

Početkom februara 2012.godine BiH je zahvatilo snježno nevrijeme u kojem su padavine, za samo četiri dana, dovele do prekida saobraćaja na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima i do blokade najmanje stotinjak sela u općinama Foča, Kalinovik, Konjic, Mostar, Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Tomislav Grad, Kupres, Bosansko Grahovo itd. Stanovništvo ovih sela, nespremno za nepogodu ovakvih razmjera, brzo је potrošilo zalihe hrane i lijekova. Blokirani putevi, nedostatak hrane i lijekova, bolesne i iznemogle osobe su razlozi zbog kojih su helikopteri Oružanih snaga BiH još jednom stavljeni u službu zaštite i spašavanja. U periodu od 05. do 18.02.2012.godine, helikopterima OS BiH je do ugroženog stanovništva prevezeno 17 tona hrane, vode i lijekova, izvršeno 13 hitnih medicinskih i 22 drugih evakuacija te prevezeno oko 50 pripadnika službi spašavanja. Brzom i efikasnom reakcijom naših zrakoplovaca spašeni su životi Cokoja Muharema iz Pačerana, Potur Zejne iz Grušče, Holjan Miralema iz Gradeljine i Hrvat Salke iz Popovog Dola. Dostava hrane i lijekova u sela Bukvica, Bahori i Lončari je prekinuta 10.02.2012.godine kada je zbog prinudnog slijetanja došlo do teškog oštećenja helikoptera OS BiH.

Gubitak helikoptera nije pokolebao pilote niti uticao na njihovu predanost da nastave dostavljati pomoć, nego je samo kratkotrajno odgodio. Stanovnicima ovih sela pomoć je ubrzo dostavljena drugim helikopterom OS BiH. Piloti su još jednom pokazali svojim građanima da mogu računati na pomoć i podršku Oružanih snaga BiH u svakoj situaciji te da neće dozvoliti gubitak njihovog povjerenja.

Veliku želju i opredijeljenost da pomognu ugroženom stanovništvu, OS BiH su pokazale prvog dana snježne nepogode. Znajući da će mnogima pomoć helikoptera biti prijeko potrebna, pripadnici OS BiH nisu čekali na mehanizaciju da očisti letne površine u kasarni Rajlovac. Nekoliko sati su ručno čistili stajanku ispred hangara, kako bi se helikopteri mogli izvući i odakle bi mogli polijetati na izvršenje zadataka.

Veliki napori i rizik kojima su zrakoplovci stalno izloženi se zanemaruju i stavljaju u drugi plan kad je u pitanju pomoć građanima BiH. Zahvaljujući odanosti i patriotizmu kojima ovi momci zrače, možemo biti sigurni da nas nikad neće iznevjeriti i da će uvijek biti tu kad ih budemo trebali.

info:br ZS OS BiH